torsdag den 11. november 2010

Højsæson for husstøvmider i sengen

Husstøvmider formerer sig bedst i de fugtige måneder så netop nu er der ekstra mange mider i de danske boliger. Husstøvmider findes overvejende i sengemiljøet hvor der er ofte tusindvis af mider i en almindelig madras. I Danmark lider mere end 200.000 personer af husstøvmideallergi, og de oplever i øjeblikket forværring af symptomer i stil med høfeber og astma og det kræver handling. Udover at holde en lav luftfugtighed i boligen, er det bedste man kan gøre, at undgå kontakten med allergikilden i dagligdagen. Da vi opholder os 1/3 af tiden i sengen, hvor der er flest husstøvmider, er det her den primære påvirkning finder sted.

Anbefalet forebyggelse

Det anbefales derfor normalt at benytte allergentæt madrasbetræk, sammen med vaskbare puder og dyner. En effektiv behandling og forebyggelse helt uden bivirkninger. Allergentætte madrasbetræk anbefales af Sundhedsstyrelsen, Astma–Allergi Forbundet og speciallæger på området til folk, der lider af husstøvmideallergi. Et allergentæt betræk sikrer, at husstøvmiderne ikke kan trænge gennem, så man dermed undgår, at blive påvirket af miderne i madrassen. Da miderne dør ved en temperatur på 55 grader Celsius, er det samtidig nødvendigt, at pude, dyne og øvrigt sengetøj vaskes mindst 4 gange om året ved 60 grader.

"Allergi–venlig" giver falsk tryghed

Mange sengetøjsprodukter og madrasser markedsføres uden at have de rette egenskaber. De sælges eksempelvis som "allergi–venlige" og giver indtryk af at have særlige egenskaber, der kan afhjælpe problemerne med husstøvmider. Normalt yder "allergi–venlige" produkter ikke i sig selv tilstrækkelig beskyttelse mod husstøvmider. I bedste fald begrænses antallet af mider, hvilket ikke er tilstrækkeligt. Det er derfor vigtigt, at man sikrer sig, at produktet rent faktisk kan vaskes ved 60 grader C. ellers får man en falsk sikkerhed og slipper ikke af med husstøvmiderne.

Allergentæt betræk og vask er det eneste effektive middel

Problemet er taget op af Astma–Allergi Forbundet, der siger:
"Nogle producenter bryster sig af at kunne levere varer, som er særligt egnet til mennesker med allergi over for husstøvmider. Der er endnu ingen undersøgelser, som har kunnet dokumentere en effekt af særlige madrasser, specielle støvsugere, spray til tæpperne eller andre ting. Vi har kendskab til ganske få varegrupper, hvor det rent faktisk er tilfældet. Disse produkter, egnet til dig med allergi over for husstøvmider, er:

Dyner og puder, som kan vaskes ved 60 grader C. Det er normalt uden betydning, om de indeholder fjer, dun eller syntetisk materiale
Betræk til madrassen, som er tæt over for husstøvmider allergentæt betræk
Husstøvmidetæt betræk til dyner og puder. "

Nedbring medicin forbruget med 50 procent

Astma–Allergi Forbundet anbefaler bl.a. de allergentætte betræk fra serien Allergy Control, som benyttes af flere end 12.000 mennesker i Danmark. Allergy Control er klinisk afprøvet, fx har en dansk undersøgelse vist, at de fleste børn med allergisk astma kan reducere deres behov for medicin til under det halve udelukkende ved at anvende allergentæt betræk fra Allergy Control. Allergentætte betræk fra Allergy Control er testet for sovekomfort og kvalitet, og leveres i lækre bløde materialer til madrasser, puder og dyner.
 

Læs mere her

tags: Danmark, medicin, Sundhedsstyrelsen, miljø, sengemiljø,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar