lørdag den 6. november 2010

Design-selv-salmebøger til konfirmander hitter på nettet

De indledende forberedelser til forårets konfirmationer er allerede i gang. Det kan mærkes i Det Kgl. Vajsenhus internetbutik, hvor konfirmander og gavegivere i stort antal bruger muligheden til selv at designe livets vigtigste salmebog. Siden Det Kgl. Vajsenhus lancerede sin online–butik sidste år, har flere tusinde mennesker designet og bestilt helt personlige salmebøger på nettet.

På blot et år er det lykkedes at skabe noget, der ligner en ny tradition blandt konfirmander. Der er nemlig rift om at få en helt personlig udgave af salmebogen med en af verdens ældste og bedst bevarede salmeskatte. I Det Kgl. Vajsenhus internetbutik som blev lanceret sidste år på www.dendanskesalmebog.dk kan man designe en unik salmebog til sig selv eller sin yndlingsnevø. Her kan man vælge mellem forskellige omslag, farver, symboler og endda få sit navn trykt i guld. Det Kgl. Vajsenhus har netop udvidet designmulighederne som en naturlig følge af den store efterspørgsel.

Prisbelønnet illustrator er blevet udfordret og har haft det sjovt

Det er illustratoren, Helle Vibeke Jensen, som har vundet flere priser for sine illustrationer, der står bag de foreløbige 20 symboler. Hun siger om opgaven: "For mig har det været en kæmpe udfordring at skulle tegnet noget med udgangspunkt i ældgamle fortællinger og ritualer, som både taler til nutidens konfirmander, og som også holder mange år ud i fremtiden," og afslutter hun leende, "det er rigtig sjovt at få lov til at løse noget, der skal spænde så vidt, og så se at det virker."

Du er ét klik fra en "personlig designet" salmebog

Det Kgl. Vajsenhus er en skole for forældreløse, børn af enlige forsørgere eller børn i familiepleje. Som en livsvigtig indtægtskilde har skolen siden 1778 haft forlagsrettighederne til den autoriserede danske salmebog. Forstander Martin Agerbak Madsen siger: "Indtægten fra salmebøgerne er forudsætningen for, at vi har råd til at drive en moderne og god skole for netop disse børn, og derfor er det helt naturligt at gå på nettet med vores salmebog. Her får folk en salmebog, de virkelig føler er deres, og så er det blevet nemmere og billigere at bestille og få den leveret end tidligere", Martin Agerbak Madsen fortsætter, "Vi lancerede vores internetbutik for et lille års tid siden, og det er gået over al forventning."

Kommende konfirmander tester salmebogsdesignet

Gør–det–selv–websitet er blandt andet blevet brugt af elever i 7. klasse på Det. Kgl. Vajsenhus. Pauline, der blev konfirmeret sidst år, synes det var sjovt at vælge selv: " Jeg tog en hvid konfirmandsalmebog med mit navn og min konfirmationsdato. Jeg valgte symbolet "Tro, håb og Kærlighed", fordi jeg synes, symbolet er godt tegnet lidt funky. Det er et stærkt symbol, som betyder håb for mine nærmeste og et godt liv". En anden konfirmand, Kevin, valgte også en hvid salmebog med dato og med teksten "Du vil altid blomstre We’ll be together": "Mit symbol er blomsten. Blomsten betyder for mig, at selv om man er nede, så kommer man altid over det. Jeg kan godt lide, at man selv kan bestemme, hvad der skal stå på ens bog".

Til "Verdens Ende" med verdens flotteste salmeskat

Det var Frederik IV, der stiftede Det Kgl. Vajsenhus for at give forældreløse børn mulighed for en tryg opvækst og en god skolegang. I "Anordning og Instruks for Det Kgl. Vajsenhus" skriver kongen bl.a., at Stiftelsen skal "bestå til Verdens Ende". Den befaling tager man alvorligt på skolen og derfor sælges der naturligvis salmebøger på moderne manér. Forstander Martin Agerbak Madsen siger: "I Danmark har vi verdens flotteste salmeskat, og så er det dejligt og sundt at synge. Hvis det kniber med at huske melodierne, har vi lagt alle salmerne fra salmebogen på nettet."

Det Kgl. Vajsenhus regner med at salget af design–selv–salmebøger i 2009 vil stige ganske betydeligt.
 

Læs mere her

tags: internet, Danmark, 2009,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar