torsdag den 18. december 2014

Jan Petersen blev mesterbager på Gammel Estrup

Regionsrådsformand i Region Midt Bent Hansen (S) og borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) kæmpede den 14. december om titlen som den bedste julebager. De to socialdemokrater dystede i disciplinen vaniljekranse, og Jan Petersen kunne efter to timers hårdt arbejde kåres som mesterbager. Varmen strømmer ud fra herregårdskøkkenet, og det summer af liv denne søndag eftermiddag. De to politikere Bent Hansen og Jan Petersen har iklædt sig historiske dragter og smøget ærmerne op, for nu skal der bages til den helt store guldmedalje. Stemningen er god mellem de to socialdemokrater, men man kan også godt mærke, at de begge to gerne vil vinde: "Jeg ved, jeg kan slå Bent", siger Norddjurs-borgmesteren selvsikkert. Men regionsrådsformanden er ikke klar til at overgive sig uden kamp: "Jeg glæder mig trods dårlige odds til at overraske positivt", siger han.

Bent Hansen og Jan Petersen skal lave vaniljekranse efter en hundrede år gammel opskrift, og småkagerne skal både tilberedes, formes og bages i brændekomfuret, som man gjorde på herregården før i tiden. Til at hjælpe dem, har de to bage-aspiranter den erfarne kogekone Jytte, der til daglig bager og braser i det gamle køkken. Og Jytte deler gavmildt ud af gode råd om den historiske bagning, mens de to politikere kæmper med at lave dejen.

Afgørelsens time
Efter godt to timers hårdt arbejde har Bent Hansen og Jan Petersen fremstillet hver deres plade med mere eller mindre ensartede vaniljekranse, og der skal findes en vinder. Det er Jytte – i samarbejde med direktøren for Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Britta Andersen – der kårer vinderen, og de mange besøgende smager løs og giver også deres besyv med.

"Beslutningen har ikke været nem, men vi må alligevel efter en længere votering kåre Jan Petersen som årets mesterbager på Gammel Estrup", siger Britta Andersen med et smil og forklarer, at både selve smagen, udseendet, konsistensen, håndværket og kampgejsten fra de to kombattanter har spillet ind på beslutningen: "Bents kranse var meget elegante og ensartede at se på, og man må give Bent point for at inddrage publikum i fremstillingen af kagerne. Desværre var kransene en tand for hårde, og så var smagen lidt flad. Vi har derfor valgt at lade Jan løbe af med sejren. For selvom hans kranse var mere porøse og havde tendens til at flyde ud, så smagte de mere af vanilje og bar præg af, at dejen var æltet godt", forklarer hun og fortæller, at opskriften på vaniljekranse, som de to politikere skulle bage efter, oprindeligt stammer fra Gammel Estrup.

Opskriften på vaniljekranse kommer fra husjomfru Ottilie Olesen, der tjente på Gammel Estrup for knap 100 år siden. Den findes i hendes håndskrevne opskriftssamling, hvor hun tilsyneladende har skrevet den af fra Frk. Jensens Kogebog, som var en klassiker inden for dansk madlavning –dengang så vel som i dag. Man kan besøge Herregårdskøkkenet på Gammel Estrup og smage en kage fra brændekomfuret hver dag fra kl 10-15 frem til 21. december.

Læs mere her

tags: direktør, politi, borgmester, Regionsråd, december, Bent Hansen,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar