tirsdag den 2. december 2014

Børn har også et erstatningsansvar

Ligesom voksne skal børn helt ned til fem års alderen også betale erstatning, hvis de er skyld i skader på andre mennesker eller deres ting. Derfor er det vigtigt at have styr på ansvarsforsikringen, fortæller advokat. De færreste forældre forestiller sig, at deres børn kan havne i en situation, hvor de skader andre og skal betale erstatning. Men det er ikke unormalt, at det sker, forklarer advokat i erstatningsret Litten Posselt Olsen fra Erstatningsgruppen i ADVODAN.

"Hvis uheldet er ude, er det bedre at være på forkant, så man ikke havner i økonomiske problemer samtidig med, at man skal håndtere en svær situation med sit barn".

"Jeg har fornylig haft en sag med et barn på otte år, som fik fingeren i klemme i en dør og mistede det yderste led af sin finger, fordi et andet barn smækkede døren hårdt i. Erstatningen blev fastsat til 250.000 kroner for varigt mén og tab af erhvervsevne – og heldigvis havde forældrene til det skadevoldende barn tegnet en ansvarsforsikring, så barnet ikke selv skulle betale".

Hvornår er barnet erstatningsansvarlig
Om et barn kan blive afkrævet erstatning, afhænger af alderen og barnets adfærd.

"Børn under fem år vil normalt ikke kunne gøres ansvarlige for deres handlinger –og derfor har de heller ikke et erstatningsansvar. Er barnet over fem år men under 14 år, ser man på, hvordan et barn på samme alder normalt ville handle i en tilsvarende situation," fortæller Litten Posselt Olsen og fortsætter.

"Forestil dig, at et barn i vrede smækker døren i klasselokalet meget voldsomt i og dermed ikke tager hensyn til, at der kunne stå en klassekammerat på den anden side, som kunne få hånden i klemme. I den situation kan man sige, at barnet har handlet mere uforsigtigt end det, man typisk forventer af barnet. Og derfor har barnet et erstatningsansvar. Hvis barnet er skyld i, at en anden får en méngrad, så kan der blive tale om en betydelig erstatning".

Ansvarsforsikring er vigtig
Litten Posselt Olsen råder forældre til at sørge for, at børnene er rigtigt forsikret.

"I de fleste tilfælde er ansvarsforsikringen en del af familiens indboforsikring, så den bør alle hustande have. Har familien ikke en forsikring, der dækker, så er det i princippet barnet selv, der selv skal betale erstatningen. Forældrene har dog pligt til at betale op til 7.500 kroner, men resten skal barnet selv betale og det kan ende med at blive mange penge".


Det dækker ansvarsforsikringen:

- Normalt dækker forsikringen de fleste skader, som man er skyld i. Dog ikke hvis man med vilje er skyld i skaden.

- Når et barn er under 14 år, er det vanskeligt at afgøre om en skade forvoldes med vilje eller om den skyldes tankeløshed. Derfor dækker familiens ansvarsforsikring typisk skader, som børn under 14 år har forvoldt uagtsomt, og skader, som de har forvoldt med vilje. Det gælder også hærværk.

- Ansvarsforsikringen dækker ikke skader, som sker under børns fælles leg, eller når de dyrker sport. Her er det sjældent, at nogen af børnene kan gøres ansvarlige.

- En ansvarsforsikring dækker alle i husstanden.

Kilde: Justitsministeriet


Læs mere her

tags: økonomi, Justitsminister, Justitsministeriet, penge, husstand,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar