fredag den 12. december 2014

Familien skal med i alkoholbehandlingen

60 kommuner har fået penge fra den nye pulje på 56 millioner kroner. Midlerne skal bruges til at sikre, at familier med alkoholproblemer tilbydes behandling tidligt. DANMARK FORREST MED FAMILIEORIENTERET BEHANDLING

Danmark er et foregangsland indenfor alkoholbehandlingen med sit fokus på, hvordan alkoholproblemer påvirker hele familien og navnlig børnene. 60 kommuner får nu yderligere mulighed for at arbejde med den familieorienterede alkoholbehandling via puljen og samle erfaringer med metoden.

Puljen skal styrke kommunernes indsats på alkoholområdet gennem tidlig opsporing og henvisning af familier med alkoholproblemer, og gennem uddannelse af alkoholbehandlere. Puljen skal især støtte, at familieorienteret alkoholbehandling bliver udbredt i kommunerne.

Den eksisterende forskning viser, at familieorienteret alkoholbehandling i højere grad end individuel behandling:

motiverer den drikkende til at starte i behandling
fastholder den drikkende i behandling
hjælper den drikkende til at reducere/stoppe alkoholforbruget
fastholder forandringen bedre over tid (flere år efter behandlingen)
forebygger tilbagefald
reducerer alkoholrelaterede problemer (sundhedsproblemer, vold, kriminalitet)
øger trivslen i familien

FRA INDIVIDUEL BEHANDLING TIL FAMILIEBEHANDLING

Målgruppen for alkoholbehandling har tidligere typisk været den drikkende og ikke hele familien. Dette ensidige fokus på den drikkende afspejler sig også i den forskning, der er på alkoholbehandlingsområdet.

Det har ikke været almindelig viden, at partneren ofte er lige så psykisk belastet som den drikkende. Derfor har der ikke været tradition for at tilbyde den pårørende støtte til at få hjælp til at løse sine egne problemer. Tilsvarende har der traditionelt heller ikke været opmærksomhed på, at børn også belastes gennem en opvækst i en familie med alkoholproblemer. Børns belastninger er i dag veldokumenterede og kan give psykiske belastninger, der rækker ind i voksenlivet.

Ubehandlede alkoholproblemer er samtidig dyre for kommunerne. I en kommune med 50.000 borgere vil de kommunale meromkostninger for alkoholoverforbrugere gennemsnitlig ligge på 33 millioner kroner om året. Børn i familier med alkoholproblemer udgør en stor gruppe af de omsorgssvigtede børn. Udgiften til anbringelse af et barn i et år ligger mellem 500.000 til 1 million årligt. Alkoholproblemer belaster hele familien med konsekvenser for både den drikkende, partner og børn.

Læs mere her

tags: Danmark, uddannelse, penge, omkostninger,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar