onsdag den 27. april 2016

Skal pensionen deles ved skilsmisse Sådan er reglerne


Er du en af de mange, som ikke ved, hvordan pensionen deles, hvis du og din ægtefælle skal skilles Få styr på reglerne her.Selvom de nuværende regler har eksisteret siden 2007, er der stadig mange ægtepar, som ikke ved, hvad der sker med pensionen, hvis de bliver skilt. Det viser en undersøgelse, som Epinion lavede for Danske Familieadvokater i februar 2016.

I undersøgelsen er 1.073 gifte danskere blevet spurgt, om de kender reglerne for deling af pension ved skilsmisse. Mere end 20 procent har svaret, at de slet ikke kender reglerne. Og 16 procent har svaret, at de tror, at pensionsordningerne deles ligeligt mellem ægtefællerne lige som den øvrige formue – men det er ikke tilfældet.

"Det er overraskende, at der stadig er stor uvidenhed om reglerne, for det betyder, at mange potentielt kan komme i økonomiske problemer, hvis deres ægteskab går i stykker", siger advokat Karen Wung-Sung fra ADVODAN i Holbæk. Hun giver her et overblik over reglerne.

Regler om deling af pensioner ved skilsmisse:
• Hovedreglen er, at I hver især beholder jeres pensionsordninger, hvis de er "rimelige". Det gælder både for rate-, kapital- og livrentepension.

• Som udgangspunkt er en pensionsopsparing, du har hos din arbejdsgiver, "rimelig", hvis den svarer til, hvad der er normalt for dit fag og dit uddannelsesniveau. Fx er overenskomstbestemte pensionsordninger og/eller arbejdsmarkedspensioner "rimelige". Det er også tilfældet, selvom der er stor forskel på værdien af pensionerne, fordi den ene fx er direktør, og den anden er sygeplejerske.

• Går jeres pensioner under betegnelsen "ikke rimelige", kan pensionen blive delt mellem jer, hvis I bliver skilt. Det kan fx være, hvis I har tegnet en ekstra privat pensionsordning.
Det er skifteretten, som vurderer, om en pension er "rimelig" eller "ikke rimelig".

Den ene ægtefælle kan have ret til en kompensation fra den anden ægtefælle – fx hvis en af jer har været hjemme i en periode pga. familien og derfor ikke har sparet op til pensionen i samme omfang som den anden.

• Hvis I opretter en ægtepagt, kan I selv bestemme, hvordan I vil dele jeres pensionsordninger i tilfælde af skilsmisse. Det kan især overvejes, hvis I har sparet skævt op på pensionerne pga. skattemæssige fordele. I kan dog ikke aftale deling af livrenter, som er en særlig type pensionsopsparing. En ægtepagt skal tinglyses for at være gyldig.


Læs mere her

tags: direktør, retten, økonomi, uddannelse, Holbæk, ægteskab, 2007, 2016, pensionsordning, skilsmisse, arbejdsgiver, arbejdsmarked, sygeplejerske,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar