torsdag den 10. marts 2016

En særlig højtid i kirken


Påsken er den største højtid i den danske folkekirke. Den falder i år fra 24.-28. marts, og er en tid med særligt mange gudstjenester og arrangementer i de Aarhusianske kirker.Påsken anses som den mest centrale og vigtigste højtid i den luthersk-evangeliske kirke, som vi i Danmark, bekender os til. Derfor er der traditionelt også flere gudstjenester og arrangementer i kirkerne, når påsken melder sin ankomst skærtorsdag den 24. marts. Det gælder naturligvis også for kirkerne i Aarhus midtby.

Ud over de daglige gudstjenester i stort set alle kirkerne i midtbyen i påskedagene, er der også planlagt en række andre arrangementer for at fejre helligdagene. Fx kan man skærtorsdag i både Christianskirken og Skt. Johannes Kirke deltage i påskemåltid til minde om Jesus sidste måltid med sine disciple. Langenæskirken byder samme dag op til at danse og bevæge sig gennem påskens evangelium i Laboratoriet for Kirkedans. I både Vor Frue Kirke og Aarhus Domkirke inviteres der til koncert langfredag. Lørdag kan man traditionen tro komme til særlig påskeaftensmesse i Sct. Pauls Kirke, hvor man bogstaveligt talt går fra mørke til lys i kirken, mens Skt. Markus Kirke, som de fleste af kirkerne, har klokken-ti gudstjenester alle dage i påsken.

Man kan læse mere om kirkernes arrangementer og gudstjenester på de enkelte kirkers hjemmesider.

Påskedagene:

• Skærtorsdag: dagen hvor Jesus indstiftede nadveren, da han spiste det sidste måltid med sine disciple. Navnet kommer af, at Jesus vaskede disciplenes fødder – gjorde dem "skære" (rene).
• Langfredag: Dagen hvor Jesus blev dømt, korsfæstet og begravet. Der er forskellige udlægninger af navnets betydning, men ofte henvises til Jesus lange pine på korset.
• Påskelørdag: Hverken helligdag eller hverdag – men nærmest en hviledag mellem de to helligste dage.
• Påskesøndag: Ordet "Påske" kommer af den jødiske fest "Pesach" og er den vigtigste og ældste kristne fest, hvor man fejrer Kristus opstandelse.
• 2. Påskedag: Dagen har ingen specifik bibelsk betydning, men kan ses som en ekstra dag til et fejre påskeglæden i.

Billedtekst: Der dækkes op til skærtorsdags måltidsgudstjenester i Skt. Johannes Kirke. Et af de mange arrangementer, der foregår i påsken i midtbyens kirker.


Læs mere her

tags: Danmark, Jesus, koncert,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar