torsdag den 24. december 2015

Juleindbrud: Lejligheder er slaraffenland for tyve


Selvom næsten halvdelen af alle boliger i Danmark er lejligheder, bliver kun godt ti procent af de solgte alarmer installeret i etagebyggeri. Det har ført til en ny sikringsmodel, som kan minimere antallet af indbrud i julen.Vi hører det igen og igen. Danmark er et slaraffenland for indbrudstyve, og julen er traditionen tro højtid for tyve. Alligevel kniber det tit med at sikre vores hjem tilstrækkeligt op til jul, og det gælder navnlig lejligheder.

Hos HomeAlarm, der er en af de største alarmforhandlere herhjemme, sælger man ifølge direktør Jens Henne Hansen kun én alarm til en lejlighed, hver gang der bliver solgt alarmer til otte huse. Dermed bliver knap ti procent af alarmerne installeret i lejligheder, som ellers udgør næsten halvdelen af alle boliger i Danmark.

Politikommissær Anders Uhrskov ved Østjyllands Politi har en klar idé om, hvorfor danskere i lejligheder ikke sikrer sig i samme grad som husejere.

– For det første er der i offentligheden primært fokus på indbrud i villaer. Derudover er der også en tendens til, at folk i lejligheder lader det være op til ejerforeningen eller udlejeren at stå for udendørs sikring med eksempelvis dørtelefon. Men sikringen af den enkelte lejlighed er tit minimal, og det er navnlig et problem i stuelejligheder, forklarer han.

Nyt koncept satser på lejligheder

I alarmbranchen er den mangelfulde sikring af lejligheder ikke gået ubemærket hen. Et af de firmaer, der tilbyder målrettede produkter til lejligheder, er aarhusianske Alarmhjælp.dk. Firmaet har udviklet en helt ny sikringsmodel, der er nem at installere, og som ikke koster så meget som en traditionel alarmløsning.

– Vores løsning går ud på, at man kobler sin smartphone til et kamera, der detekterer ubudne gæster på vej ind i lejligheden. Fidusen er, at alarmsystemet også advarer de andre beboere i opgangen via deres smartphone, hvis der er indbrud i nabolejligheden, forklarer Søren Aldenryd, der er direktør hos Alarmhjælp.dk.

Søren Aldenryd henviser til en opgørelse fra Forsikring og Pension, som viser, at halvdelen af indbrud i lejligheder foregår via hoveddøren. Derfor er man kommet langt ved blot at have et kamera placeret i entreen. Samtidig giver videooptagelsen en mulighed for at bekræfte alarmen, før der gribes ind.

Alarmhjælp.dk har store forventninger til den nye sikringsløsning, da den henvender sig til den enorme gruppe af danskere, som ikke ønsker eller oplever behov for et komplet alarmanlæg, men som godt kan se idéen i at sikre sig med en billig og effektiv løsning. Den nye løsning er simpel, fordi man slipper for at købe et alarmanlæg, og den er effektiv, fordi den inddrager naboerne. Og netop tankegangen om nabohjælp, der er en del af Alarmhjælps løsning, ser ud til at vinde indpas blandt danskerne. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er tæt ved 115.000 danskere i dag registrerede nabohjælpere, og medlemstallet stiger lige nu eksplosivt.

Fakta: Alarmhjælp.dk sammenkæder hjemmets alarmsystem eller et internetopkoblet kamera med en app, som giver besked, hvis der registreres indbrud eller brand i boligen. Man kan let tilkoble naboer eller bekendte til systemet, så der er mulighed for hurtig reaktion, når man er på arbejde eller ferie. Servicen koster 29 kroner månedligt, hvilket er under en tiendedel af prisen for mange traditionelle alarmservices.

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, internet, indbrud, Østjylland, kamera, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar