mandag den 24. november 2014

En gavmild kæreste kan udløse skattesmæk ved boligkøb

Kærestepar med fælles bolig risikerer en ekstra regning fra Skat, hvis den ene skyder flere penge ind i en bolig end den anden. Det kan nemlig betegnes som en gave, og så skal der betales gaveafgift, siger Skat. Løsningen er i stedet at oprette et lån og skrive det ind i en samejeoverenskomst. Skat kan kræve, at du skal betale gaveafgift af det beløb, som din kæreste indskyder mere end dig i jeres fælles hus. Det kan fx være, at han eller hun har en opsparing eller en arv, som vedkommende vælge at bruge, fortæller advokat Marie Hviid Pedersen fra ADVODAN i Horsens.

Hun råder derfor alle kærestepar, der overvejer at købe hus sammen til at tænke sig rigtigt godt om.

"Hvis I vil købe hus sammen, og en af jer skyder flere penge ind i handlen end den anden, så bør I forholde jer til, om det beløb skal karakteriseres som en gave eller et lån. Hvis det er en gave på mere end 59.800 kroner (2014 tal) – og I har boet sammen i mere to år, skal der betales gaveafgift. Og hvis I har boet sammen i mindre end to år, skal der betales helt almindelig indkomstskat af det fulde beløb, " siger Marie Hviid Pedersen.

Lav et gældsbrev
Fremfor at kalde indskuddet for en gave, bør I aftale, at det er et lån imellem jer, forklarer advokaten. Men det kræver, at I laver et gældsbrev – gerne som en del af en samejeoverenskomst.

"Fordelen ved at lave et gældsbrev er, at I får et sikkert bevis for, at der ikke er tale om en gave. En anden fordel er, at den af jer, der har indskudt flest penge, kan få de penge tilbage, hvis I en dag vælger at gå fra hinanden og sælge huset, " siger Marie Hviid Pedersen og fortsætter:

"Rent teknisk kan det også løses, så den af jer, der låner af den anden, ikke skal have penge op ad lommen hver måned. Der gør man i praksis ved blot at nedskrive gældsbrevet med afgiftsfrie gavebeløb, som man hvert år må give samlever. Det er dog vigtigt i denne sammenhæng ikke at aftale netop denne løsning på forhånd eller samtidig med oprettelsen af gældsbrevet, for så vil Skat anse hele beløbet som en gave – uanset at der er oprettet en samejeoverenskomst – og dermed kunne kræve gaveafgift. "

Ny dom fra Østre Landsret
Ifølge Marie Hviid Pedersen har Skat ikke stort fokus på problemstillingen, men det er ikke utænkeligt, at det vil ændre sig i fremtiden. Hun henviser en dom fra Østre Landsret i maj, hvor slog Skat ned på et kærestepar, hvor den ene person havde givet sin kæreste en bil til 400.000 kr., som der ikke var betalt gaveafgift på 15 pct. af. I denne sag slog Landsretten fast, at kæresten skulle betale gaveafgift til staten for modtagelsen af bilen.


Sådan undgår I gaveafgift til staten:

• Kæresteparret Anne og Michael køber en bolig til 1.000.000 kroner.
• Michael indskyder 500.000 kroner og Anne 0 kroner
• Michael og Anne optager et realkreditlån på 500.000 kroner
• Hvis Michael og Anne skal stå som om, de indskyder lige meget i ejendommen, skal Michael i stedet for at indskyde alle sine kr. 500.000 låne Anne halvdelen af pengene (250.000 kroner), som hun så indskyder i ejendommen.
• Med hjælp fra en advokat opretter de et lån, som de skriver ind en samejeoverenskomst
• Herefter betaler Anne hvert år af på gældsbrevet med det beløb, som hun må modtage afgiftsfrit af Michael.

Læs mere her

tags: bilen, retten, Horsens, Østre Landsret, penge, Ford, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar