fredag den 14. november 2014

ADVARSEL mod lempelse af reglerne for tvangsadoption

Til Socialministeriet, Foreningen Far må på det kraftigste advarer mod lovforslaget om lempelse af reglerne om tvangsadoption. Foreningen Far må anbefale Socialministeriet at få ligestillet og kvalitetssikret dansk familie lovgivning og offentlig praksis i familie og socialsager før der overvejes lempelser. Foreningen Far har gennem 2 år foretaget procesanalyse af udvalgte børnesager og det er gruopvækkende mønstre vi ser.

Der sker fejl i offentlige danske familie og socialsager. Fejl som ikke opdages, indrømmes eller rettes – og det sker efter strukturelle og kulturelle mønstre. En lempelse af reglerne om tvangsadoption kan give kommunerne, statsforvaltningen og ankestyrelsen endnu videre muligheder for at "overse" fejl i familie og socialsager bl.a. fordi der kan spares penge og tid.

Der er efter Foreningen Fars oplevelse børn som tvangsfjernes på grund af offentlige fejl i Danmark, fordi alt for mange hænder er inde over sagerne, fejl forplanter sig og vigtige informationer om børn og forældre går tabt i sorte huller mellem offentlige medarbejdere og enheder som ikke taler ordentligt sammen. Det er kendt viden ledelsesmæssigt, at skift af hænder i livsvigtige menneskelige processer giver tab af viden, øget sagsbehandlingstid og risiko for fejl. Det ER virkeligheden i Danmark selvom der naturligvis også sker god offentlig sagsbehandling.

Som eksempler på aktuelle sager - på en uge - hos Foreningen Far, hvor vi anser der kan være stor risiko for fejl og evt. tvangsadoption – kan nævnes.

En dansk far som er skolelærer kommer først i betragtning efter 2 år, 2 tvangsfjernelser hos mor og 3 plejefamilier pga. sagsbehandlingsfejl og fratagelse af forældremyndighed for forkert forælder på grund af fejl i statsforvaltningen. Efter 2 år har far fået bopæl ved retten. Kommunen og statsforvaltningen gjorde intet.

En japansk mor og statsborger får tvangsfjernet barnet efter i flere måneder næsten dagligt, at være spurgt om adoption og til sidst frivilligt at have anbragt barnet, efter 4 personer i 2 timer i et lille rum havde diskuteret det med den japanske mor UDEN TOLK. Mor har været velfungerende japansk kvinde og er ikke på nogen former for medicin. Der er tydelige tegn på kulturelle forskelle og flere erfarne personer i børnesager melder om at der er sket fejl. Kommunen gør intet.

En far går fra weekendordning til eneforældremyndighed med falske aftaler og trusler, hvilket skaber risiko for tvangsfjernelse af børnene. Ingen offentlige myndigheder handler og sagen bliver ikke sikret. 50 personer og over 10 forskellige offentlige enheder med forskellig lovgivning er inde over sagen og alle fortsætter ad den forkerte vej. Far har senest fået stadfæstet eneforældremyndighed ved byretten uden at mor har økonomisk eller realistisk mulighed for at anke sagen pga. de mange fejl, der har forplantet sig i systemet. Børnene har flere gange haft blå mærker og udtaler at de bliver lukket inde i mørke rum, hvis de ikke hører efter far. Far er veltalende og fremstår velintegreret, men må anses at "snyde" systemet.

Foreningen Far må endvidere henvise til Socialministeriets egen task force, Deloitte og ankestyrelsen, som har undersøgt udvalgte kommuner og fundet over 70% fejlrater i kommunernes socialsager. Et billede Foreningen Far ser i alle landets kommuner.

En lempelse af reglerne om tvangsadoption for børn bør ikke ske før Socialministeriet får ryddet meget grundigt op, ligestillet samt kvalitetssikret familie og social systemet i Danmark. Selv herefter vil der været risiko for fejl pga. besparelser for kommunerne. Lad os derudover ikke glemme Masho adoptions sagen, som Foreningen Far og senere Ankestyrelsen, betragtede som brud på barnets basale menneskerettigheder i henhold til den europæiske menneskerettighedskonvention artikel 8 om respekt for familielivet.

Er tvangsadoptioner som princip et brud på børn og forældres fundamentale menneskerettigheder bl.a. fordi der kan ske og sker fejl og forældreskabet er livsvarigt følelsesmæssigt

Intensionen i Socialministeriet lovforslag er naturligvis menneskeligt fint og kan bestemt virke rigtigt for nogle få børn, men hvilke

I to af de seneste lovforslag fra Socialministeriet har man husket medmor, men glemt medfar og biologisk far. Således siger børneloven ikke som udgangspunkt at barnets forældre er biologisk far og mor i en tidsalder med DNA, Facebook og 50% skilsmisse rater, hvor børn og fædre modtager besked om forkert forældreskab når børnene er 2, 6 eller 16 år gamle.

I den seneste udgave af dåbs og navnebidragsloven har Socialministeriet ændret "forældre" til at kun "mor" kan søge om dåbs- og navnebidrag, selvom 3-4% børn på 0 år i dag bor hos far i enlige familier i henhold til Danmarks Statistik.

I 2012 lavede Socialministeriet flere lovændringer i forældreansvarsloven baseret på forældremyndighedsbegrebet. Men ingen har kunne oplyse tallet for børn under 18 år der har fælles versus eneforældremyndighed. Tallet blev først registreret i 2004 og selv derefter er data upålidelige.

Socialministeriet må efter Foreningen Fars oplevelse få bedre styr på de alvorlige fejl, ligestillingen og kvalitetssikring på familie- og socialområdet i Danmark internt i ministeriet, før der laves sådanne massive indgreb i børn og forældres liv. Det er Foreningen Fars erfaring at Socialministeriets jurister som laver lovforslag i praksis i dag ikke har den erfaring fra virkeligheden, som er påkrævet og livsnødvendig for børn og familier. Vi må derfor rejse alvorlig kritik og bekymring for det interne arbejde i Ministeriet.

Foreningen Far står altid til rådighed for positivt samarbejde, men advarer på det kraftigste mod lempelser i forhold til tvangsadoptioner og øvrige forhold, uden indsigt i virkeligheden og bruger tilfredshedsundersøgelser hos de borgere, som har oplevet den offentlige sagsbehandling og virkeligheden.

Foreningen Far "køber" ikke Socialministeriets ordbrug om lovforslaget "der skal smidigøre sagsbehandlingen, uden at der slækkes på de gældende retssikkerhedsgarantier", men anbefaler at en borgerombuds m/k ansættes direkte i Socialministeriet som laver livsvarig og livsnødvendig lovgivning for danske børn og rigtige mennesker.

Med venlig hilsen
Foreningen Far

Læs mere her

tags: Danmark, euro, retten, økonomi, Facebook, medicin, lovgivning, OL, Danmarks Statistik, statsborger, lovforslaget, 2012, retssikkerhed, penge, byretten, skilsmisse, skolelære, DNA,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar