fredag den 8. august 2014

Mange feriebilleder ødelægges utilsigtet af brugeren selv.

Ferien er slut og det er tid til at få fremkaldt de digitale feriebilleder. Mange vælger at indramme disse billeder og hænge dem op på væggen. Men helt utilsigtet vil mange af disse feriebilleder blive ødelagt indenfor få år. Indramning direkte bag glas er det mest almindelige, men det gør, at billederne let kan begynde at krølle. Et simpelt trick til få kroner kan forhindre dette. Feriesæsonen er ved at gå på hæld og mange vælger at få fremkaldt feriebillederne og hænge dem op på væggen i en ramme.

Helt utilsigtet kan disse billeder desværre få uoprettelige skader i løbet af få år. Har man stadig digitalfilen med billedet liggende, så kan man få fremkaldt billedet igen. Men er filen gået tabt i mellemtiden, så er der ikke noget at gøre. Ærgerligt for en skade, der kan forhindres for få kroner.

Langt de fleste vælger at indramme det fremkaldte billede ved at sætte det direkte bag frontglasset i en ramme. Og det er årsagen til skaden. De fleste steder, hvor danske forbrugere får fremkaldt billeder, leveres billeder på relativt tyndt og lufttæt fotopapir. Når billedet placeres direkte bag glasset, så dannes der en række lufttætte lommer mellem foto og glas. Med tiden vil de naturlige ændringer i temperatur og luftfugtighed få disse lommer til at "arbejde", hvorved fotoet danner krøller.

Af samme årsag laves kunsttryk og professionelle indramninger altid sådan, at trykket aldrig kommer i direkte kontakt med frontglasset.

Dette er dog ikke forbeholdt professionelle indramningsfirmaer. Som privatperson kan man blot vælge at indsætte et stykke pap mellem fotoet og frontglasset. Det kaldes en passepartout (udtales pas-pa-tu) og kan købes for under 10 kr. og opefter, afhængig af størrelsen og om man har brug for en på specialmål.

Det er en simpel måde at sikre, at ens feriebilleder ikke bliver skadet af at blive indrammet.

Læs mere her

tags: kunst, privatperson,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar