tirsdag den 23. juni 2015

Skal naboen også bidrage til vejens vedligehold


Det er netop blevet afprøvet ved en retssag, der er ført på vegne af et vejlaug i et sommerhusområde. Tvisten om udgifter til vedligeholdelse af vej stod i retten mellem en beboer i sommerhusområdet og vejlauget i samme område.Undgå konflikter med en tinglysning

I området havde man tidligere haft to grundejerforeninger, og på en generalforsamling for godt ti år siden, blev det besluttet at overdrage vejvedligeholdelsen til et vejlaug. Da området stod over for en større renovering af en dårlig vedligeholdt vej, og medlemmerne af vejlauget derfor havde udsigt til en kontingentstigning, opstod der imidlertid en tvist.

En af beboerne var utilfreds med kontingentstigningen og gav udtryk for, at hun ikke havde været medlem af vejlauget tidligere, og derfor ikke ønskede at være bundet af vejlaugets vedtægter. Hun havde imidlertid betalt kontingent til vejlauget gennem flere år, hvorfor dette kunne afvises.

- Juridisk er det sådan, at man ikke kan tvinges til at være medlem af en frivillig grundejerforening eller et frivilligt vejlaug med mindre, det står opført i lokalplanen eller er tinglyst på ejendommen, når man køber den, forklarer advokatfuldmægtig Thomas A. Mikkelsen fra ADVODAN i Billund og uddyber

- I dette tilfælde stod det hverken i lokalplanen eller var tinglyst på ejendommen, men medlemskab eller ej så skal alle, der bor i området og benytter vejen, deles om vedligeholdet af den. Såfremt vejen ikke vedligeholdes, kan kommunen afholde et vejsyn, hvor omfanget af omkostninger til vedligeholdelsen afgøres.

I den pågældende sag mellem beboeren og vejlauget vandt vejlauget sagen, Det skete, fordi retten lagde til grund, at beboeren med sin kontingentindbetaling havde anerkendt sit medlemskab af vejlauget og derfor havde pligt til at betale det fastsatte kontingent.

Advokatfuldmægtig Thomas A. Mikkelsen fra ADVODAN i Billund, der førte sagen på vegne af vejlauget, udtrykker tilfredshed med dommen og siger;

- Hvis man vil undgå retssager som denne, skal medlemskabet af vejlauget tinglyses på hver enkelt ejendom i området. Det er en mere ligetil løsning end en ændring af lokalplanen, som i de fleste tilfælde vil være svær at få gennemført. Med tinglysningen undgår man eventuelle tvister med kommende ejere af ejendomme i området, som ikke vil kunne tvinges ind i vejlauget, fordi de ikke tidligere har betalt kontingent, og med en tinglysning ved såvel eksisterende som kommende medlemmer af vejlauget, hvad de har at forholde sig til.

Læs mere her

tags: retssag, Billund, retten, Advokat, omkostninger, vejlaug, grundejerforening,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar