fredag den 16. januar 2015

Juleædegilde koster hunde livet i januar

Tre uger efter julen er overstået vokser antallet af hunde med voldsomme og i visse tilfælde dødelige inflammationer i indvoldene. Årsagen er for megen og for fed mad i julen. Er du en af dem, der stadig kæmper med efterveerne på en fed jul, så kan du være sikker på, at du ikke er alene.

Mange hunde og katte behandles i disse dage for alvorlige betændelsestilstande i indvoldene, fordi de har spist for meget og for fedtindholdig mad i julen. Og det er ikke ualmindeligt, at dyrene må lade livet, fordi deres tarme er så betændte, at de ikke kan reddes.

Det oplyser Danmarks største dyrehospital for smådyr, AniCura Københavns Dyrehospital, som hver dag modtager hunde og enkelte katte med voldsomme og meget smertefulde maveinfektioner forårsaget af en 'fed jul'.

Går i chok og dør
"Når dyrene kommer ind, har de haft ondt i mange dage, og enkelte dyr står ganske enkelt ikke til at redde. Dyrene lider af fremskreden pancreatitis, hvilket vil sige betændelse i bugspytkirtlen. Det fører til, at hundene ofte går i chok og dør, fordi betændelsen opløser bugspytkirtlen og senere indvoldene, hvis hunden ikke behandles hurtigt. For at helbrede dem giver vi dem en nøje afmålt blanding af tørfoder og væskebehandling kædet sammen med smertedæmpende medicin," siger Jens Eslau, der er adm. direktør hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Maven nedbrydes
Ligesom hos mennesker producerer bugspytkirtlen hos hunde og katte kraftige enzymer til at nedbryde den mad, de indtager. Imidlertid er det ikke ualmindeligt, at enzymerne aktiveres for hurtigt og ender med at nedbryde bugspytkirtlen i stedet for maden.

Betændelsen fører i flere tilfælde til en inflammation i bughulen. Overlever hunden dette, vil hunden sandsynligvis fremover få kronisk pancreatitis, oplyser dyrlægerne hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Hurtig behandling
"Begynder ens hund eller kat at få symptomer på betændelse i bugspytkirtlen eller i maveregionen, er det vigtigt, at man hurtigt får dyret undersøgt hos sin dyrlæge. Ikke bare skåner man dyret for flere smerter eller en aflivning. Man reducerer også risikoen for, at det pådrager sig en kronisk lidelse, der kræver livslang, dyr behandling," siger Jens Eslau.

Faktaboks: 5 symptomer på mavebetændelse du skal holde øje med
1. Hunden kaster op og kan have diarré
2. Hunden har smerter i bughulen og vånder sig, når du rør den
3. Din hund ligger evt. bøjet forover med forpoterne strakt frem, overkroppen er på jorden, mens bagbene står normalt
4. Din hund er apatisk og vil ikke spise
5. Din hund har feber og går evt. i chok.

Billedtekst
Mange hunde og katte oplever i disse dage voldsomme eftervéer oven på en jul med for megen mad. En del af dem kan ikke helbredes og dør, oplyser AniCura Københavns Dyrehospital.


Læs mere her

tags: hospital, Danmark, København, direktør, medicin, jorden, infektion, Fakta, helbred,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar