mandag den 10. oktober 2016

Efterår er æbletid på herregården


Efteråret er høstsæson, og på Gam m el Estrup - Herregårdsm useet er æbler i fokus. I efterårsferien kan man møde Husjomfruen i Herregårdskøkkenet og gartneren i parkens Orangerier – alle ansatte på Herregården har æble-travlt.På en Herregård som Gammel Estrup var man før i tiden selvforsynende med råvarer til hele den store husholdning. Efteråret var en travl sæson for alle de mange ansatte, for her skulle alt plukkes og bearbejdes.

"Husjomfruen havde især travlt med at skære og tilberede alle Herregårdens lækre æbler. Det var jo før køleskabets tid, så alt frugt og grønt skulle konserveres, så det kunne holde sig. Herskabet ønskede nemlig også at få serveret frugt om vinteren", forklarer museumsformidler Sofie Bach Hansen og fortæller, at der i efterårsferien især vil blive lavet æblegrød i store mængder på det gamle brændekomfur.

Gartneren havde ansvar for at få samlet alt frugt og grønt ind til Husjomfruen. En af hans sidste opgaver i efteråret var at lave æblemost, og han kan derfor godt bruge en hjælpende hånd i æblemosteriet i efterårsferien fortæller Sofie Bach Hansen.

Æblem osteri
Gammel Estrups æbletræer bugner med alverdens æbler. Efteråret er højsæson for den søde frugt, og æbleskoven er fy ldt med økologiske æbler, der kun venter på at blive plukket og blive mostet. I Æbleskoven er der cirka 250 forskellige slags historiske æblesorter, og der er rig mulighed for en spadseretur i området, og det er tilladt at prøvesmage et æble eller to.

Barokhavens orangeri er i efterårsferien indrettet som æblemosteri, og som gæst kan man hjælpe igennem hele processen fra samling af æbler til presning og konservering af den færdige most. "I det økologiske æblemosteri skal intet gå til spilde, så vi bruger også nedfaldsæbler. Æblerne i æbleskoven adskiller sig meget fra de æbler, man finder i supermarkedet, så resultatet bliver en æblemost, som er frisk og syrlig", fortæller Sofie Bach Hansen.

Grevens æbletærte
Det er knap 100 år siden, der sidst boede en greve på Gammel Estrup. På den tid hed husjomfruen på stedet Ottilie, og hun bestyrede det store herregårdskøkken og skrev sine mad- og bageopskrifter omhyggeligt ned.
Disse opskrifter er bevaret, og der findes flere, hvor æbler indgår.

"I bageværkstedet i efterårsferien kan man selv lave æbletærter sammen med køkkenpigerne. Æblerne er selvfølgelig friskplukkede fra Gammel Estrups æbleskov. Så er spørgsmålet bare, om gæsterne kan fremtrylle en æbletærte, der er en greve værdig", siger Sofie Bach Hansen med et smil.

Skattejagt
I efterårsferien kan man også opleve herregårdens fantastiske sale og gemakker. For børn og barnlige sjæle er der mulighed for at deltage skattejagten "På sporet af den adelige familie". Her kan man lære om livet som adelig, hvordan familielivet har udviklet sig gennem generationer og deltage i konkurrencen om en præmie fra museumsbutikken.

Der er aktiviteter alle dage i skolernes efterårsferie 15.-23. oktober i tidsrummet kl. 10-16. Det er gratis, at hjælpe herregårdsgartneren med at lave æblemost, og der er mulighed for at købe en flaske æblemost med hjem.
I bageværkstedet kan man lave æbletærter med køkkenpigen. Det koster 20 kr at være med.

Læs mere her

tags: råvarer, museum, supermarked, Greve, konkurrence, efterårsferie, økologi, frugt, æble,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar