mandag den 12. oktober 2015

Herregårdskøkkenet bobler og syder i efterårsferien


I efterårsferien smøger husjomfruen ærmerne op og tager fat i det store Herregårdskøkken på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet. I ferien skal det sidste frugt og grøntfra køkkenhaven syltes – gerne med hjælp fra børn og andre madglade gæster.I efterårsferien bliver der travlhed i Herregårdskøkkenet, og husjomfruen inviterer alle til at hjælpe med sæsonens spændende arbejdsopgaver. Herregårdens køkkenhave bugner i øjeblikket af frugt og grønt, og før i tiden var denne årstid en af de travleste for de ansatte på herregården. Før opfindelsen af køleskabet var det nødvendigt, at alt måtte henkoges, hvis der skulle være marmelade eller grøntsager på menuen i vintermånederne.

Græskar med vanilje som for 100 år siden
I efterårsferien skruer Gammel Estrup – Herregårdsmuseet tiden tilbage til 1918, hvor det var husjomfru Otilie Olesen, der havde ansvaret for husholdningen. Otilies 100 år gamle kogebog er blevet gravet frem fra arkiverne, så de gamle retter igen kan vækkes til live i Herregårdskøkkenet.

Når der i efterårsferien tændes op i det store brændekomfur, bliver mange af de gamle opskrifter brugt for første gang, siden herregården var beboet. "Vi har fundet spændende retter som æblesirup eller syltet græskar med vanilje. Mange af retterne har vi aldrig lavet før, og vi glæder os til at tilbyde gæsterne smagsprøver på nogle af kokkepigens lækkerier", siger museumsformidler Stine Lucia Rasmussen.

Hun fortæller videre: "Samtidig er det jo et fantastisk nøddeår, så vi har været ude at samle hasselnødder, som skal laves til hasselnøddelikør. Likør var nemlig meget populært hos både herskab og tjenestefolk i tiden omkring 1900, når der skulle lidt godt i glassene".

Æblemosteri i haven
Det er ikke kun kokkepigerne i køkkenet, der har brug for en hjælpende hånd. I haven åbner gartneren dørene til Orangerierne, hvor man kan presse økologisk æblesaft. Æblerne stammer fra museets æblehave, som rummer mange historiske æblesorter. Resultatet bliver en æblesaft, som er frisk og syrlig og adskiller sig meget fra de æbler, man i dag finder i supermarkedets grøntafdeling.

Hvis vejret viser sig fra sin kedelige side, kan man trække indenfor og nyde herregårdens stemningsfulde sale og gemakker. For børnene er der mulighed for at deltage i den indendørs skattejagt "Til middag på herregården". Her kan man både blive lidt klogere på, hvordan der blev afholdt middage for herskabet i de fine stuer og være heldig at vinde en præmie fra Herregårdsbutikken.

Der er aktiviteter alle dage i perioden 10.-18. oktober kl. 10-16. Det er gratis at deltage i aktiviteterne, når entreen til museet er betalt, og man kan købe smagsprøver med hjem. Hvis lækkersulten melder sig, kan man også købe husjomfruens hjemmebag eller en portion hjemmelavet grøntsagssuppe i Herregårdskøkkenet.

Læs mere her

tags: museum, supermarked, efterårsferie, Æblemost, økologi, frugt, æble,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar