fredag den 10. april 2015

35 sager om gensidig forsørgelsespligt kræver nye vurderinger i Assens Kommune

Ankestyrelsen har givet en borger i Assens Kommune ret: Ja, der er sket en fejl i kommunens behandling af din sag i forbindelse med udmøntningen af bestemmelserne om gensidig forsørgelsespligt. Du er derfor blevet trukket uretmæssigt i kontakthjælp. På baggrund af afgørelsen i Ankestyrelsen har kommunen derfor revurderet borgerens sag, hvilket har ført til, at Assens Kommune før påske har udbetalt et beløb til borgeren, som modsvarer det beløb, kommunen uretmæssigt har reduceret kontanthjælpsydelsen med.

Samtidig har Assens Kommune straks taget konsekvensen af Ankestyrelsens afgørelse. På den baggrund har kommunen nu gennemgået 344 borgeres cpr-numre, der har kontanthjælpssager indenfor rammerne af loven om den gensidige forsørgelsespligt.

I 35 konkrete, individuelle sager, er den oprindelige afgørelse ikke blevet fremsendt til begge parter. Assens Kommune har vurderet, at det er en så væsentlig fejl, at der er lavet nye vurderinger i alle 35 sager. Det fører nu til, at der i 16 af de 35 sager vil ske efterbetaling af kontanthjælp.

-Det er naturligvis beklageligt, at der er sket fejl i vores sagsbehandling. Ikke mindst i forhold til de borgere, det er gået ud over. Vi har – som mange af landets øvrige kommuner – oplevet, at vejledningen til, hvordan loven skulle udmøntes, har været meget upræcis og mangelfuld, siger Torben Christiansen, chef for Borgerservice.

Alle berørte borgere får besked
En del af de berørte borgere modtog allerede et brev fra Borgerservice før påske om ny-vurderingen af deres sag. Alle de resterende berørte borgere vil modtage et brev fra Borgerservice senest i næste uge, hvoraf det også vil fremgå, om de har penge til gode hos Assens Kommune. Hvis borgerne skal have tilbagebetalt penge, vil de gå ind på deres konto i løbet af næste uge. Alle berørte borgere bliver altså informeret om, at deres sag er under fornyet vurdering senest i næste uge, og de skal derfor ikke ulejlige sig med at foretage sig yderligere.

Fakta
- Ændringer i lov om aktiv socialpolitik blev vedtaget med virkning fra 1.januar 2014. Det betød, at samlevende fik gensidig forsørgelsespligt. Dvs. at samlevende fik pligt til at forsørge hinanden, hvis den ene eller begge ansøger om eller modtager uddannelseshjælp eller kontakthjælp.

- Assens Kommune har midt i marts modtaget 3 afgørelser på konkrete klagesager, som er blevet behandlet i Ankestyrelsen (AST). I den ene har borgeren fået medhold i klagen over Assens Kommunes sagsbehandling, og i de to andre gøres opmærksom på nogle mindre fejl, som kommunen har begået.

AST vurderer ikke, at fodfejlene har en så væsentlig karakter, at selve afgørelsen er ugyldig. I sagen, hvor borgeren har fået medhold, har AST lagt til grund, at kommunen ikke har undersøgt de såkaldte objektive kriterier.

- Der skal ikke tilbagebetales i alle sager med sagsbehandlingsfejl. F.eks. kan begge parter være på en ydelse, som gør, at de ikke er blevet reduceret i deres kontanthjælp.

- Det er i alle sager meget individuelt, hvor meget kontakthjælpen er reduceret med, idet det afhænger af partnerens personlige indtægt.

- En række kommuner landet over har også modtaget afgørelser fra AST. I andre afgørelser, hvor borgere får medhold, lægges vægt på andre forhold. F.eks. at der ikke er blevet fremsendt afgørelser til begge parter i en sag.

Læs mere her

tags: politi, uddannelse, penge, 2014, Fakta, Assens,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar