fredag den 21. marts 2014

Bred opbakning til afgrænset indgreb vedrørende familiesammenføring med børn

Justitsminister Karen Hækkerup har i dag fået bred politisk opbakning (SF, EL, K og regeringspartierne) til et indgreb, der vil gøre det muligt at genoptage visse sager om familiesammenføring med børn.
Der findes en gruppe af børn og unge, som har fået afslag efter de tidligere gældende regler om familiesammenføring med børn, men som alligevel er blevet i Danmark og i flere tilfælde er blevet velintegrerede i det danske samfund.

Disse børn og unge kan som udgangspunkt ikke bebrejdes den vanskelige situation, de er kommet i. Det er først og fremmest deres forældres skyld, at de fortsat har opholdt sig i Danmark i børneårene – selv om de har fået afslag på opholdstilladelse.

Justitsministeriet vil nu udarbejde et lovforslag, som skal give denne særlige gruppe af børn og unge mulighed for at få genoptaget og behandlet deres sag efter de regler for familiesammenføring med børn, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i 2012.

Justitsminister Karen Hækkerup udtaler:

"Jeg er glad for, at det er lykkedes os at finde en løsning, som kan hjælpe den lille gruppe børn, der ligesom Songül Yüksel er kommet i klemme. Der er tale om børn, som er blevet holdt i Danmark af deres forældre. Derfor er det rimeligt, at de får mulighed for at få prøvet deres sag efter de nugældende regler."

Baggrund

Indgrebet indebærer, at der stilles en række betingelser for at en sag kan genoptages (fase 1). Betingelserne er, at barnet eller den unge

1. skal have fået afslag efter de tidligere gældende regler om familiesammenføring med børn,
2. ikke må være blevet udvist for kriminalitet eller idømt betinget eller ubetinget fængsel,
3. i det væsentlige skal have opholdt sig her i landet i perioden fra afslaget og til det fyldte 18. år eller – hvis den pågældende er under 18 år – til ansøgningstidspunktet,
4. ikke efter det fyldte 18. år må have modtaget ydelser til underhold i medfør af udlændingelovgivningens § 42 a, stk. 2, og
5. skal ansøge om genoptagelse inden 6 måneder fra lovens ikrafttræden.

Hvis betingelserne er opfyldt, kan sagen genoptages (fase 2). Spørgsmålet om meddelelse af opholdstilladelse skal afgøres efter 2012-reglerne, og der skal i den forbindelse lægges vægt på, om den pågældende er velintegreret i det danske samfund.

Læs mere her

tags: Danmark, politi, Justitsminister, fængsel, lovgivning, Folketinget, SF, 2012, opholdstilladelse, Justitsministeriet, regering,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar