tirsdag den 20. december 2011

Sælg din gamle vielsesring eller andet ekskæresteguld

- og få råd til en tur til New York. Og gør samtidig noget godt for miljøet. Det er idéen bag virksomheden Nyfortuna, hvor direktøren Helene Sørensen er drevet af en stærk passion for bæredygtighed. Og så er hun fuldstændig forelsket i den ellers lukkede guldbranche, hun er blevet en del af.

Konceptet er ganske enkelt: Nyfortuna opkøber gammelt guld fra private til genbrug. De vejer guldet og afregner efter gram efter dagens guldpris. Herefter sender de det til et laboratorium, hvor det bliver skilt ad, og grundstoffet guld isoleres. Derefter vender guldet tilbage til verdensmarkedet, hvor det sælges til smykke-, dental- eller elektronikindustrien.

Lige siden Nyfortuna åbnede i 2008 har 33-årige Helene Sørensen været direktør, selvom hun var helt ny i guldbranchen. Helene er egentlig uddannet serviceøkonom og havde arbejdet med projektledelse. Hun forestillede sig, at hun skulle gøre karriere indenfor bæredygtig turisme. Men så kom 11. september og vendte op og ned på alting. Ikke mindst turistbranchen. Så Helene fik i stedet arbejde hos et kongresbureau og senere et reklamebureau.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle arbejde i guldbranchen. Og slet ikke, at jeg skulle være direktør. Jeg var ny og kom udefra og skulle starte en virksomhed i en branche, jeg slet ikke kendte, fortæller Helene.

Det allermeste af det guld, Nyfortuna får ind, er såkaldt ?ekskæresteguld?. Det vil sige gamle forlovelses- eller vielsesringe eller armbånd, ure og halskæder, som kvinder har fået i gave af ekskæreste og -mænd. Og det kan være rigtig følsomt.

De fleste kvinder har jo engang været rigtig glade for de smykker, og har lagt en masse kærlighed i dem. Og nu er der så måske kommet en masse sårede følelser ind over, fordi forholdet er slut. Så kvinderne har ikke længere lyst til at gå med smykkerne, eller måske føler de ikke, at de kan tillade sig at bruge dem sammen med en ny kæreste. Og de ved ikke, hvad de skal stille op med dem, så de ender i en skuffe, hvor de bare ligger og minder om noget dårligt og giver en øv-følelse, siger Helene.

Følelser ud af guldet
Så når kvinderne endelig har besluttet sig for at skille sig af med smykkerne, har de tit brug for at snakke om det ved deres salg af guld smykkerne. Og Helene og de andre vurderingseksperter i Nyfortuna hører mange historier og får en god snak med kunderne om, hvad der er sket.

-Og så er det fuldstændig fantastisk at sende sådan en kvinde ud af døren med gode penge, som hun kan bruge til nye smykker, lækre sko - eller måske en rejse til New York, mener Helene. Jeg vil gerne lære kvinder at se deres guld som noget, der har en praktisk værdi i stedet for kun affektionsværdi. Det er en handelsvare. Fx kan man snildt få 5-6000 kroner for en gammel mormor-armlænke. Det er der mange, der ikke aner, forklarer Helene.

Helene tilføjer dog, at man selvfølgelig skal være helt sikker, for der er ikke er nogen vej tilbage. Når guldet først er omsmeltet, er det helt væk. I hvert fald i den form, den tidligere ejer kendte det. Helene Sørensen tror også, at mange kvinder er lidt intimiderede ved tanken om at navigere og handle i en fremmed og mandsdomineret verden:
Det skræmmer mange, for det er noget med analyser og store tal. Men vi kan jo godt. Det skal vi bare tro på. Og selvom det også var nyt for mig, var jeg ikke bange. Det her er så meget mig, og vi har gjort meget ud af, at det skal være simpelt og ikke-mystisk. Vi har et gennemsigtigt koncept uden gebyrer og honorarer. Man kan gå ind på hjemmesiden og se, præcis hvilke guldpriser, der tilbyes. Fx kan en ring på 10 gram give 1200 kroner.

Læs mere her

tags: New York, direktør, 2008, smykker, virksomhed, penge, miljø, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar