fredag den 23. august 2013

Aalborgensisk privathospital åbner graviditetsklinik

Den markante vækst i efterspørgslen efter 3D- og 4D-scanninger af gravide er for alvor også slået igennem i Nordjylland. Det har fået det aalborgensiske privathospital Aleris-Hamlet til at åbne ny jordemoder- og scanningsklinik.

Flere vordende forældre tager på private klinikker for at få jordemoderkonsultationer og foretaget 3D- og 4D-scanninger af fostret, som normalt ikke tilbydes på de offentlige sygehuse. Tendensen er nu for alvor også slået igennem i Nordjylland, og den øgede efterspørgsel har banet vejen for en graviditetsklinik hos privathospitalet Aleris-Hamlet på Sofiendalsvej i Aalborg SV. Som jordemoder i den nye klinik er ansat 48-årige Dorte Bang fra Vestbjerg, der igennem 20 år har arbejdet med gravide, bl.a. på sygehusene i Aalborg og Hjørring. Ud over at være jordemoder er hun også uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske.

I 2005 var Dorte Bang med til at starte en privat scanningsklinik i Aalborg, og siden da har hun tilbudt scanninger sammen med jordemoderbistand. Aleris-Hamlet er en perfekt ramme omkring en graviditetsklinik, og som uddannet jordemoder passer jeg bedre ind på et privathospital end på en klinik, hvor der primært fokuseres på scanninger. Det er et spørgsmål om faglighed. Som den eneste private udbyder giver vi altid en jordemoderkonsultation med i scanningens pris. Det er blandt andet væsentligt, fordi en jordemoder har stor erfaring i at afdække faresignaler og ulig en sygeplejerske kan henvise videre i sundhedssystemet, siger jordemoderen, der oplever fortsat stigende efterspørgsel efter 3D- og 4D-scanninger.

En konsultation koster ikke mere end et par cowboybukser, så de fleste foretrækker at spare andre steder. Desuden gives scanningerne oftere som gaver typisk af kommende bedsteforældre, der kommer med og på den måde også får en god oplevelse. Desuden kan man få tilskud fra danmark , netop fordi der indgår en jordemoderkonsultation, tilføjer hun.

I modsætning til de traditionelle scanninger på offentlige sygehuse viser 3D- og 4D-billeder fostret fra alle vinkler og i sammenhængende filmsekvenser. Kommende forældre efterlyser i stigende grad billeddokumentation, som vi her kombinerer med jordemoderrådgivning, hvor kvinderne kan få svar på alle deres spørgsmål fx om morgenkvalme, bækkensmerter og plukkeveer, siger Dorte Bang, der også oplever scanningerne som væsentlige i forældreskabelsen.

Mange kommende fædre føler sig først som rigtige forældre i det øjeblik, de på skærmen ser barnet bevæge sig, tilføjer hun. Jordemoderen tilbyder også skræddersyede forløb med udgangspunkt i de enkelte forældres ønsker. Man bestiller naturligvis kun én tid ad gangen, men der er mulighed for løbende konsultation efter behov, også efter fødslen, slutter hun.

--

Markant vækst i private fosterscanninger

I de seneste år er efterspørgslen efter fosterscanninger på private klinikker boomet. Branchefolk efterlyser strammere regler på området, således at kun uddannede personer får lov at scanne gravide.

Enhver kan etablere en scanningsklinik, da det ikke kræver tilladelse eller er underlagt tilsyn at scanne gravide. Der findes ikke officielle statistikker over, hvor mange vordende forældre der konsulterer private scanningsklinikker, men branchefolk vurderer, at antallet er flerdoblet i de seneste år. Fra 2006 til 2012 har der i gennemsnit været omkring 60.000 gravide om året, og i branchen skønnes det, at der er i perioden er sket en seksdobling i antallet af kvinder, der opsøger private scanningsklinikker, fra omkring 5 % til godt 30 %. København og Aarhus ligger langt over landsgennemsnittet, mens især Nord- og Vestjylland fortsat ligger noget under, siger jordemoder Dorte Bang, der siden 2005 har drevet privat scanningsklinik i Aalborg.

Dansk Føtalmedicinsk Selskab (DFMS), som bl.a. virker inden for kvalitetssikring af screening, diagnosticering og behandling af ufødte børns sygdomme, anerkender udviklingen, men ønsker samtidig strammere regler.

Scanningerne giver både en god oplevelse og øget sikkerhed for, at graviditeten udvikler sig normalt. Vi ønsker, at kun personer med en relevant uddannelse må scanne gravide. På den måde opnår man øget sikkerhed for korrekt information og en høj faglig standard, siger overlæge Helle Zingenberg, der er bestyrelsesmedlem i DFMS. Det er derfor en god idé at sikre sig, at scanningen udføres af en faguddannet person, fx en læge, jordemoder eller sygeplejerske, mener overlægen.

--

Om Aleris-Hamlet

Aleris-Hamlet Hospitaler er Danmarks største og bredeste privathospital med afdelinger i Esbjerg, Herning, København, Aalborg og Aarhus. Hospitalerne tilbyder undersøgelse og behandling inden for mere end 40 specialer.

--

Billedtekst

Kommende forældre efterlyser i stigende grad billeddokumentation, som vi kombinerer med rådgivning om fx morgenkvalme, bækkensmerter og plukkeveer, siger jordemoder Dorte Bang fra Aleris-Hamlet i Aalborg.

Læs mere her

tags: hospital, Danmark, København, Esbjerg, uddannelse, medicin, Nordjylland, Herning, Aalborg, sygehus, bestyrelsesmedlem, 2012, overlæge, 2006, Hjørring, faglighed, sundhedssystem, sygeplejerske, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar