onsdag den 28. marts 2012

Beskyt dit kommende barn mod problematisk kemi

Ny undersøgelse viser, at man med enkle midler kan beskytte sig mod hormonforstyrrende stoffer under graviditeten. Derfor er miljøministeren på vej med en række råd, der skal hjælpe kommende forældre gennem kemi-junglen.

Hver anden kvinde ved ikke, at det er vigtigt for hendes ufødte barns sundhed, at der bliver gjort rent en gang om ugen. Og i hvert tredje hjem bliver der ikke gjort rent nok. Det viser en ny måling, som Miljøstyrelsen har lavet.

Miljøminister Ida Auken sætter blandt andet derfor i dag gang i en ny kampagne, der skal hjælpe kommende forældre til at undgå de mest problematiske kemikalier i hverdagen.

- Hvis man for eksempel lufter lidt mere ud eller gør rent mindst en gang om ugen, kan man undgå kemikalier - herunder en række hormonforstyrrende stoffer - der kan samle sig i støvet og dermed ende i kroppen, siger Ida Auken.

Grundig rengøring er et af rådene i kampagnen "Klar til storken - Gravid med god kemi". Rådene er udarbejdet af Miljøstyrelsen i samarbejde med Fødevarestyrelsen, Arbejdstilsynet og Sundhedsstyrelsen.

Gravides vaner øger risiko
Kampagnens råd er baseret på en videnskabelig rapport fra Miljøstyrelsen, som har undersøgt, hvordan gravide i dagligdagen er udsat for 35 stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Rapporten viser, at størstedelen af danske kvinder ikke er udsat for de undersøgte stoffer i en grad, der giver grund til bekymring. Men en sammenblanding af flere kemikalieprodukter kan udsætte kvinderne for stofferne i for høje koncentrationer, og det kan give hormonforstyrrelser hos børnene.

- Jeg vil bruge rapportens resultater til at stramme EU-lovgivningen, så man fremover tager højde for, at vi hver dag bliver udsat for mange forskellige stoffer fra forskellige produkter, siger miljøminister Ida Auken.

Hormonforstyrrende stoffer er også under mistanke for at være årsag til testikelkræft, som Danmark har verdens højeste forekomst af. Stofferne mistænkes samtidig for at give dårlig sædkvalitet hos raske, unge mænd.

Kampagnens fem gode råd om kemi og graviditet:

. Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume.
. Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.
. Minimer din udsættelse for kemikalier - undgå f.eks. maling, sprayprodukter og hårfarve.
. Varier dine råvarer, og spis mange forskellige fødevarer hver dag.
. Indtag kun medicin efter samråd med din læge. Det gælder også håndkøbsmedicin og naturmedicin.

Læs mere om kampagnen på www.klartilstorken.dk Her kan du se gode råd samt teste dig selv.

Læs den faglige rapport bag kampagnen (PDF)

Yderligere information:
Mariam Mosen, pressemedarbejder, Miljøministeriet, tlf.40 85 92 11, e-mail: marmo(at)mim.dk
Shima Dobel, kampagneansvarlig, Miljøstyrelsen, tlf. 72 54 43 15, e-mail: sdo(at)mst.dk

Læs mere her

tags: Danmark, EU, medicin, lovgivning, råvarer, Sundhedsstyrelsen, kemi, Arbejdstilsynet, Fødevarestyrelsen, videnskab, miljø, PDF, Ida Auken,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar